کودکان معمولاً اوقاتی از زندگی خود را در خارج از خانه به بازی کردن، دراز کشیدن روی علف ها یا شلپ شلپ کردن در استخرهای بادی کودکان می گذرانند. در حین بازی کردن گاهی اتفاقاتی برای آنها روی می دهد که باید از این خطرات بر حذرشان داشت.
چشم کودکان را از معرض نیش زنبور، پشه یا حشرات موذی دور نگه دارید. اجازه ندهید کودکان نزدیک سطل آشغال یا باغ پر از گل بازی کنند و از پوشاندن لباس های با رنگ روشن به کودکان خودداری کنید تا مانع جذب حشرات به سوی آنها شوید. نیش حشرات دردناک است اما معمولاً خطر آن جدی نیست. اگر حشره ای کودک تان را نیش زد و شما اثر آن را روی پوست دیدید، سعی کنید با پشت ناخن شست یا لبه یک شی ء تیز جای نیش را خراش دهید. هرگز نیش را فشار ندهید زیرا شدت جراحت بیشتر می شود. جای نیش زدگی را با یخ مالش دهید تا درد و تورم آن کاهش یابد.
اگر در کودک علایم حساسیت نظیر کهیر، استفراغ، سرگیجه، تپش قلب یا مشکل تنفسی ایجاد شد، خیلی سریع با پزشک تماس بگیرید. در موارد نادر، نیش زنبور باعث شوک می شود. اگر شما می دانید کودک تان نسبت به نیش زنبور حساسیت دارد، بنا بر دستور پزشک در این گونه مواقع داروهای ضروری در دسترس داشته باشید.
اغلب اتفاق می افتد که کودکان در معرض خطرات ناشی از کباب پز قرار گیرند. در این گونه مواقع باید کودک را از چنین وسایلی دور نگه داشت. اگر بدن او با فلز داغ تماس پیدا کرد، به سرعت باید عضو آسیب دیده را در آب سرد قرار داد. تاول ممکن است علامت یک سوختگی درجه 2 باشد که نیازی به مراقبت پزشکی دارد. هرگز اجازه ندهید کودک نزدیک کباب پز داخل حیاط یا حیاط خلوت بازی کند، حتی اگر کار شما با آن تمام شده باشد زیرا ممکن است ذغال ها هنوز داغ باشند و باعث سوختگی کودک شوند. مایعات مشتعل شونده، کبریت، ذغال، فندک های برقی و دیگر ابزار پخت و پز را از دسترس کودک دور نگه دارید. روی مواد غذایی را بپوشانید و نگذارید کودک به مواد غذایی خام دست بزند. هر گاه از کباب پز استفاده نمی کنید، آن را قفل کرده و در جایی دور از دسترس کودک تان نگه دارید.
این موجودات ریز قهوه ای رنگ اغلب از خون بز، موش یا سگ تغذیه می کنند اما گاهی به داخل پوست انسان نیز راه می یابند. کنه ها می توانند بیماری های مختلفی ایجاد کنند.
اگر کودک در یک منطقه پرعلف یا پردرخت بازی می کند، به او لباس های رنگ روشن که محافظ دست ها و پاهایش باشد، بپوشانید. از طرفی می توانید یک ماده ضد حشرات روی پوست او بمالید.
زمانی که کودک پس از بازی به منزل باز می گردد، سر و بدن او بخصوص گردن، زیر بغل، کشاله ران و پشت گوش هایش را از لحاظ وجود کنه کنترل کنید. اگر کنه ای پیدا کردید، با استفاده از موچین آن را بردارید. در صورتی که بخواهید کنه را برای بیماری آزمایش کنید، آن را در یک لوله آزمایش نگه دارید. شما به طور مرتب باید حیوانات خانگی خود را معاینه کنید.
جای زخم کنه را با آب و صابون بشویید، سپس از یک پماد آنتی بیوتیک استفاده نمایید. در صورتی که در کودک علایمی نظیر جوش های قرمز، سردرد، تب و لرز، خواب آلودگی یا درد عضلانی در طول یک ماه پس از نیش زدگی ظاهر شد، به پزشک مراجعه کنید.
از آنجا که کودکان خردسال، ممکن است حتی در 2 سانتی متر آب هم غرق شوند، شما باید در اطراف استخرهای بادی کودک تان که در حیاط قرار دارد، همواره مراقبش باشید. اگر فرزند شما در استخر لیز بخورد ممکن است نتواند خودش را نجات دهد.
استخرهای بادی، سطل یا هر ظرف محتوی آب پس از استفاده باید به سرعت خالی و در جایی نگهداری شوند. بیشتر اتفاقات مربوط به استخرهای کودکان، زمانی روی می دهد که کودک در اطراف استخر پرسه می زند.
بنابراین اگر شما در حیاط خانه تان استخر دارید باید چهار طرف آن را با حصاری که حداقل 5/1 متر ارتفاع داشته و درب ورودی آن با دست، باز و بسته می شود، مسدود کنید.
حوادث رانندگی یکی از علل مرگ و میر کودکان می باشد و بسیاری از اتفاقات ناگوار حتی پیش از خروج اتومبیل از پارکینگ رخ می دهد. به کودکان بیاموزید در پارکینگ، محل ورودی اتومبیل یا اطراف خودرو بازی نکنند. اگر مدل ماشین به گونه ای است که شما نمی توانید در آیینه جلوی آن هر چیز کوچکی را ببینید، بسیار خطرآفرین خواهد بود. قبل از دنده عقب رفتن، ابتدا پیاده شده و مطمئن شوید، کودکی پشت ماشین شما
نیست. همیشه درهای ماشین و درِ صندوق عقب را قفل کنید، حتی زمانی که ماشین در پارکینگ خانه پارک است. کلیدهای ماشین را از دسترس کودک محفوظ بدارید. اگر به کودک اجازه می دهید از پارکینگ به عنوان مکان بازی استفاده کند، حتما با یک حصار، محدوده بازی او را مشخص کنید.
کودکان هر چیز کوچکی را که به دست می آورند، نظیر خاک، سنگریزه، آجیل و مهره های رنگی به دهان می گذارند که همگی باعث خفگی می شوند. اما اگر خوردن این گونه چیزها عادت همیشگی اوست، کودک به نوعی اختلال غذایی دچار است. از آنجا که این بیماری ناشی از کم خونی در اثر کمبود آهن است و باعث مسمومیت می شود حتما به پزشک مراجعه کنید. مواد شیمیایی نظیر حشره کش ها و آفت کش ها را از دسترس کودکان دور نگه دارید و حتما خاک باغچه منزل خود را از لحاظ وجود سرب در آن کنترل کنید.
ماشین چمن زنی:
هر ساله بر اثر حوادث ناشی از چمن زن ها و تراکتورها، 75 نفر از بین می روند و 20000 نفر آسیب می بینند. موتور این ماشین ها باعث سوختگی و تیغه آنها باعث پراکنده شدن سنگریزه، میخ، شاخه های کوچک و سیم و برخوردشان با عابرین می شود. هرگز اجازه ندهید کودکان با این گونه وسایل بازی کنند. هرگاه شما مشغول کار با ماشین چمن زن هستید کودک را از آن حوالی دور کنید.
بریدگی های ناشی از قیچی های باغبانی یا دیگر ابزار تیز، ممکن است باعث بیماری کزاز شوند. بنابراین مطمئن شوید که به کودک تان واکسن کزاز تزریق کرده اید. اگر زخم کودک عمیق است، باید حتما به پزشک مراجعه کنید. برای کودک تان ابزار باغبانی پلاستیکی بخرید تا با آنها بازی کند. ابزار تیز را از دسترس او دور نگه دارید.
کودهای شیمیایی، آفت کش ها و مواد کنترل بذر، اغلب حاوی مواد شیمیایی هستند که سمی بوده و در صورت بلعیده شدن باعث مسمومیت کودکان می شوند. این گونه مواد را در ظروف دربسته نگه دارید و از دسترس کودکان دور کنید.
به نظر کودکان، گل ها و گیاهان داخل حیاط زیبا هستند و آنها دوست دارند این گیاهان را بخورند. در این مورد مخصوصا باید مراقب قارچ های سمی یا گیاهان میوه داری باشید که سمی هستند. (هر گیاه حتی می تواند باعث خفگی شود.)
برای تفریح و بازی کودک در زیر آفتاب حتما موارد زیر را رعایت کنید:
ـ در روزهای آفتابی و حتی ابری از کرم های ضد آفتاب با SPFحداقل 15، برای کودک تان استفاده نمایید. بهتر است از این کرم ها حتی برای اطفال زیر 6 ماه نیز استفاده کنید، اما تلاش ورزید نوزادتان را از تماس مستقیم نور خورشید دور نگه دارید.
ـ به کودکان خود لباس های نخی گشاد بپوشانید و صورت او را با کلاه لبه پهن و عینک آفتابی از معرض آفتاب دور نگه دارید.
ـ آفتاب سوختگی کودک تان را با استفاده از مقداری زیادی آب خنک درمان کنید. حمام ولرم و قرص ایبوپروفن، تورم و درد کودک تان را تخفیف می دهد.
ـ ابزار داخل حیاط و دیگر سطوح فلزی که در معرض آفتاب تابستان گرمای زیادی می گیرند، باعث سوختگی های شدید می شوند. تاب و سرسره کودکان را در سایه قرار دهید و قبل از آنکه کودک روی آنها بازی کند، حرارت آن را کنترل نمایید.
ـ در روزهای بسیار گرم، کودکان به مقداری زیادی عرق می کنند تا گرمای بدن شان را دفع نمایند. بنابراین باید آب زیادی بخورند (از خوراندن نوشیدنی های کافئین دار به آنها خودداری کنید).
اگر در کودک علایم گرمازدگی ظاهر شد نظیر: بی حالی، گریه بی وقفه، گیجی، کاهش هوشیاری و تب بالا، با فوریت های پزشکی تماس بگیرید. کودک را در حمام آب سرد قرار دهید یا یک حوله مرطوب روی پوست بدن او بگذارید.
مورچه ها ...، همانند زنبورهای مهاجم به انسان حمله می کنند و او را نیش می زنند. بنابراین باید کودکان را از مناطقی که انبوهی از این مورچه ها در آنجا وجود دارد، دور کرد و اجازه نداد آنها با پای برهنه رفت و آمد کنند. جای نیش مورچه ها پس از چند روز متورم شده و بزرگ می شود. در چنین مواقعی باید مکان نیش زدگی را با یخ مالش داد و از پماد آنتی بیوتیک استفاده نمود.
همچنین لازم است کودکان خود را با پوشاندن پیراهن آستین بلند و شلوار، از خطر
پشه در امان دارید. البته می توانید برای از بین بردن پشه ها از حشره کش استفاده نمایید ولی نباید آن را مستقیم به دستان کودک بپاشید زیرا ممکن است او دستانش را در دهانش بگذارد. بنابراین بهترین راه برای مبارزه با این معضل، پوشاندن لباس مناسب به کودکان است. از آنجا که پشه ها در آب های راکد تخم ریزی می کنند، بنابراین از خالی بودن استخر بادی کودک تان، سطل و چاله های آب اطمینان حاصل کنید. در صورت گزیدگی پشه، جای نیش را تمیز کرده سپس از یخ و به دنبال آن از یک پماد هیدروکورتیزون برای بهبود آن استفاده نمایید.
گاهی اتفاق می افتد که توپ کودک از حیاط به داخل کوچه یا خیابان می افتد و آنگاه وی به دنبال توپش ناگهان خود را در وسط خیابان می بیند. در این گونه مواقع و برای جلوگیری از بروز خطر، به کودک خود خطرات این کار را گوشزد کنید. کودکان زیر 10 سال قدرت تشخیص آن را ندارند که به سلامت از خیابان رد شوند، بنابراین همواره باید چشمانی مراقب آنها باشد. اگر توپ کودک به وسط خیابان پرت شد از او بخواهید برای کمک نزد شما بیاید. دور تا دور حیاط خود را با حصار فلزی بپوشانید و هر گونه فاصله بین حصارها را پر کنید تا سر کودک و قسمت های دیگر بدنش از میان حصار رد نشود.
دکتر مهرداد حلوائی
متخصص فیزولوژی جانوری و کنترل آفات شهری و صنعتی از دانشگاه تسینگ هوآی چین
Mehrdad halvaei
Phd & Eng Animal Physiology of china Tsinghua University